Parasieten

Veel Koiliefhebbers kunnen er wakker van liggen, een parasitaire infectie waarbij in veel gevallen snel naar diverse middelen wordt gegrepen. Het is belangrijk te weten waar de parasitaire infectie vandaan komt, waardoor deze parasitaire infectie is ontstaan maar vooral hoe kom je er vanaf. Parasieten komen niet vanzelf in uw vijver, ze komen meestal mee met, nieuwe vissen, met nieuwe planten, door kikkers, poep van overvliegende vogels zoals meeuwen of reigers of door poedelende watervogels in uw vijver. Zet daarom nieuwe koi bij voorkeur voor enkele weken in een quarantainebak. Indien er nieuwe planten in een vijver worden gezet, haal deze dan nooit uit een sloot in de buurt. Vijver planten uit sloten of beken bevatten doorgaans allemaal parasieten. Dompel nieuwe vijverplanten eventueel eerst in een dompelbad voordat u ze in de vijvermandjes of het plantenfilter zet. Verwijder de vijveraarde van de wortels en plant deze vervolgens in substraat. Zorg er ook voor dat uw filter inhoud altijd schoon is, zodat daar geen broedplaats kan ontstaan voor parasieten.

Bij het bestuderen van gedragsafwijkingen bij de vissen, moet u nauwlettend het afwijkend gedrag goed observeren om vervolgens een diagnose te stellen.
Hierbij enkele voorbeelden van het afwijkende
gedrag bij de vissen;

  • springen en schuren langs de bodem of zijkant
  • knijpen met de vinnen
  • stil liggen op de bodem, of op de zij liggen
  • hangen in het water met de kop omhoog of omlaag
  • liggen in venturi of beekloop
  • afzonderen van de andere vissen en minder actief mee zwemmen
  • naar lucht happen en versnelde kieuwademhaling
  • schoksgewijs zwemmen
  • draaien rond de lengte as
  • trillen met de vinnen
  • schuw en schrikachtig
  • niet eten, uitspugen van koivoer of langs het koivoer happen

De Meest voorkomende Parasieten op een rij:

trichodina

Trichodina = schotelvormig met streepjes gericht naar het centrum met aan de buitenkant trilhaartjes.

Symptomen; grauwwitte tot blauwachtige verkleuring, beschadigde schubben, schuren, met de vinnen knijpen, trillende borst en rugvin, zweren en kapotte kieuwdeksels.

Medicatie: Kalium Permanganaat

chilodonella

Chilodonella = staat bekent als een echte vuilwater parasiet, gekenmerkt door een aantal groeven waar trilhaartjes uitkomen.

Symptomen; grauwe kleur op de huid, schuren, met de vinnen knijpen, benauwdheid, trage bewegingen, slechte eetlust, sterke vermagering, happend aan het oppervlakhangen.

Costia

Costia = zeer agressieve uiterst kleine parasiet welke alleen bij een vergroting van 100x te zien is als een boonvormige parasiet welke steeds over de lengte as beweegt.

Symptomen; vissen schieten en schuren, huid is wit troebelig, kieuwen aangetast of gezwollen met necrose vlekken, rode plekken op de schubben, lusteloos en knijpen met de vinnen, trillende borst en rugvin, gebied rond de anus rood en gezwollen.

Medicatie: FMC , Chloramine-T

witte_stip

Witte stip = donker schotelvormig met een lichte maanvormige kern.

Symptomen; witte stippen, vissen en schuren en schieten in het begin, later lusteloos, geen eetlust, witte schim over zich, hangen aan het wateroppervlak en happen naar lucht

Medicatie: FMC , Chloramine-T

Gyrodactylus

Huidworm = wormachtige parasiet jongbarend.

Symptomen; schieten en schuren, aangevreten vinnen en rode bloedplekjes, soms huid troebelig

Medicatie: SaniKoi-Paratex , Dimilin

Dactylogyrus

Kieuwworm = wormachtige parasiet eierleggend.

Symptomen; schieten en schuren in het begin, later kieuwdeksel wijd open, kieuwlamellen bleek en zwemmen traag aan het oppervlak, vissen liggen vaak in de uitstroom van het stromende water daar dit de kieuwen ontlast.

Medicatie: SaniKoi-Paratex , Dimilin

karperluisargulus

Karperluis = met het blote oog waar te nemen schijfachtige grijze of donker groene parasiet.

Symptomen; samengeknepen vinnen, schuren en schieten, ontsteking in de huid,

Medicatie: SaniKoi-Paratex , Dimilin

Lernaea

Ankerworm = wit Y-vormig draadje wat aan de vis hangt.

Symptomen; schuren, rode bloedplekjes in de huid die gaan zweren, vermageren, witte draadjes aan de vis.

Medicatie: SaniKoi-Paratex , Dimilin

Laat voor een behandeling altijd een afstrijkje maken, laat dan ook de behandeling voorschrijven en ga niet zelf experimenteren. Vaak zien we dat er eerst een behandeling wordt uitgevoerd wat uiteindelijk niet tot het gewenste resultaat leidt, waarna tijdens controle blijkt dat er een totaal verkeerde behandeling voor een totaal verkeerde parasiet is uitgevoerd.

Gebruik geen zout, een combinatie van zout en medicijnen is in veel gevallen niet mogelijk, na gebruik van zout is het dus niet mogelijk een juiste medicatie toe te dienen.

Ga altijd terug naar de handelaar waar je de vis aan gekocht hebt indien er binnen twee tot drie weken problemen optreden. De handelaar weet meestal al wat er met de vis is gebeurd, en zal u normaal gesproken het beste advies kunnen geven. Neem nooit klakkeloos van iedereen advies aan, maar denk eerst goed na over wat de gevolgen kunnen zijn.

We vernemen helaas te vaak dat er advies wordt gegeven zonder eerst de oorzaak te bestrijden, waardoor de vis wordt overbelast en helaas nog komt te overlijden. Tevens worden er te vaak een overdosis geadviseerd wat fatale gevolgen heeft voor het visbestand. Vraag altijd of uw steuren en windes evenals zeelten tegen de middelen bestand zijn, wat in veel gevallen niet zo is.

Experimenteer zelf niet, maar doe bewust de dingen en behandelingen die moeten worden gedaan, zoals een wondbehandeling met propolis wat meestal een goed effect heeft. Laat de oorzaak van bacteriële infectie altijd door een deskundige oplossen. Ga dus niet zelf experimenteren en neem zsm contact met ons op, voordat het te laat is.

Bacterie en Virus infectie

Een bacteriële infectie bij de koi ontstaat meestal door een slechte waterkwaliteit of door een primaire infectie. De Koi en overige vissen, bieden hun weerstand hoofdzakelijk door hun slijmhuid. Indien deze beschadigt door een parasitaire infectie, door slechte waterkwaliteit, of bijvoorbeeld doordat behandelingen te kort op elkaar worden uitgevoerd.
In en vijver zwerven vaak vele soorten bacteriën, waar echter maar een klein gedeelte schadelijk van is. Het overgrote deel van deze bacteriën is dan ook onschadelijk voor de koi en siervissen. Koi en siervissen hebben over het algemeen een goede weerstand opgebouwd tegen de schadelijke bacteriën. Op het moment dat koi of siervissen zweren hebben of een beschadiging oplopen zoals eerder beschreven, zijn ze de perfecte gastheer voor deze bacteriën. Op het moment dat deze bacteriën toeslaan kan er afhankelijk van agressiviteit van de bacterie zelf snel een grote wond tot een gat ontstaan. Op het moment dat er nieuwe vissen in een vijver worden ingezet, bestaat zelfs de mogelijkheid om een kruisbesmetting te krijgen, waardoor een hele populatie in korte tijd het loodje legt. Het is daarom verstandig om bij een zichtbare infectie zo snel als mogelijk een kweekje te laten maken van het slijm uit de wond. Zo kan er binnen drie dagen een behandeling worden voorgeschreven. Verstandig is het wel om zo snel mogelijk een wondbehandeling uit te voeren en dit blijven herhalen.

Een schimmel infectie, wordt meestal gezien als een wattig donsje op de vis. Schimmels zijn dunne en draadachtige haartjes, die uit groeien tot een wit tot grijs pluisachtig geheel. Schimmels komen bij vissen vaak voor op de kieuwen (kieuwrot), op de huid of uit zich als vertroebelde ogen. Schimmelsporen kunnen zich normaliter niet op een gezonde koi of siervis hechten, vanwege het afwerende vermogen van de vissen. Indien er een wond ontstaat op de huid van de vis, kan een schimmelspoor zich hier wel op hechten. Een uitwendige schimmel infectie is per definitie niet direct schadelijk, en in veel gevallen eenvoudig te genezen. Indien er schimmelinfectie optreedt op de kieuwen, kan een vis snel sterven als er niet direct actie wordt ondernomen.

Indien u vragen heeft over dit ingewikkelde onderwerp, neem dan contact met ons op.

Een Virusinfectie is de meest agressieve en fatale infectie die een koi-liefhebber zich kan voorstellen. Er zijn voornamelijk twee virus infecties bij die bij koi voor komen. Het niet schadelijke virus zijn de karperpokken, slijmachtige verdikkingen op de huid van de koi. Meestal bevinden de karperpokken zich op de vinnen, ze verdwijnen normaal gesproken weer vanzelf als de temperatuur van het water toeneemt. Toediening van extra vitaminen voorkomt meestal ook een explosie van karperpokken. Het ergste wat u wel kan overkomen is het beruchte KHV ofwel het Koi Herpes Virus. Dit virus slaat toe bij een temperatuur vanaf ~18 graden en kan een sterfte van 60-80% van de hele populatie veroorzaken binnen enkele dagen. Over dit virus kunnen we veel schrijven, maar daar zit niemand op te wachten. Indien er een dermate afwijkend gedrag bij uw vissenbestand optreed, schakel dan zo snel als mogelijk professioneel advies in. Ons advies is om in dit geval zo snel mogelijk een gespecialiseerde dierenarts te bezoeken.

bacteriele ontsteking

Bacteriele ontsteking = wond met rode ontstoken randen,

Symptomen; Open wond of openstaande schubben met rose/rode omranding.

Medicatie: Acriflavine , Kalium-Permanganaat

Biologische Medicatie: Sabbactisun

buikwaterzucht

Buitwaterzucht = Ook bekend onder de naam dennenappel ziekte

Symptomen; wijd openstaande schubben in combinatie met opbolling van de vis, luste loos gedrag, en regelmatig gezien met schimmel of alg slierten, die aan de schubben plakken.

Medicatie: SaniKoi-Sapro , Acriflavine

Vin Rot = Afrafeling van de vinnen.

Symptomen; Rafelige vinnen tot totaal verdwenen vinnen, mogelijk met rode verkleuring.

Medicatie: SaniKoi-Sapro , Acriflavine